Zamena za Qualified® prenatalni test

Zamena za Qualified® prenatalni test

Koja je alternativa prenatalnom testu?

Prenatalni skrining testovi

Prenatalni skrining testovi su osmišljeni tako da Vam pruže informaciju koja se odnosi na genetsko zdravlje Vaše bebe. Ako razumijete mogućnosti skrining opcija, možete donijeti informisanu odluku  o tome koji je test najbolji za Vas. Ginekolog će Vam pružiti dodatne informacije o opcijama testa.

Prenatalni skrining testovi:

  • Procijenjuju rizik za određena stanja u trudnoći
  • Ne nose rizik za trudnoću
  • Praćeni su dodatnim testovima, ako je potrebna dijagnoza
  • Mogu se uraditi već od navršene 10. nedjelje trudnoće

Qualified® prenatalni test

Qualified® test je veoma pouzdan test za utvrđivanje trizomije hromozoma 21, 18 i 13. Takođe može dati informaciju i o ostalim hromozomima kao i  o strukturnim anomalijama (mikrodelecije i duplikacije). Test se takođe može koristiti za utvrđivanje pola bebe i poremećaja u broju polnih hromozoma (X, Y).

Qualified® prenatalni test

U slučaju pozitivnog nalaza (detektovana anomalija) na Qualified prenatalnom testu treba pristupiti invazivnoj dijagnostici u cilju potvrdjivanja rezultata. U zavisnosti od gestacijske starosti trudnoće raspoložive sledeće metode:

Biopsija horionskih čupica CSV

Biopsija horionskih čupica je invazivna dijagnostička procedura pri kojoj se dugačkom iglom pod kontrolom ultrazvuka uzima uzorak tkiva posteljice ploda (horionske resice ili čupice). Genetska laboratorija potom uzima taj uzorak tkiva za analizu hromozoma. Ova procedura može da se uradi od 10. nedjelje trudnoće pa sve do 13. nedjelje trudnoće. Rizik od pobačaja posle procedure iznosi od 1/140 do 1/ 4500.

Biopsija horionskih čupica CSV

Amniocenteza

Amnionska tečnost koja se nalazi oko ploda se prikuplja korišćenjem dugačke igle pod kontrolom ultrazvuka. Potom se bebine ćelije iz te tečnosti analiziraju u genetskoj laboratoriji. Procedura se obično izvodi između 15. i 20. nedjelje trudnoće. Rizik od pobačaja kod amniocenteze iznosi od 1/160 do 1/9000.

Amniocenteza

Kordocenteza 

Kordocenteza je invazivna procedura kojom se uzima uzorak krvi ploda  iz pupčane vrpce. Radi se u cilju postavljanja konačne dijagnoze  (ukoliko prenatalnim testovima, ekspertskim ultrazvukom ili  amniocentezom nije moguće utvrditi tačnu dijagnozu) ili ukoliko ste  zakasnili na amniocentezu. U rijetkim situacijama koristi se za proveru  izgleda i broja hromozoma (analiza kariotipa). Radi se poslije 20. nedjelje  trudnoće. Procedura traje od 30 do 60 minuta. Komplikacije mogu nastati u 1-3% slučajeva.

Kordocenteza 

Sign In